Allergiások, asztmások fokozott figyelem a COVID-19 koronavírus időszaka alatt

Elkezdődött az allergiaszezon, mely rendkívül kellemetlen tüneteket tud okozni az Allergiások, illetve asztmások számára. 

Hogy miért is kiemelten javasolt az allergiás és az asztmás krónikus betegségben szenvedők részére a koronavírus elleni oltás?

A koronavírus járványtól mentes időszakban is nagyon fontos a szóban forgó betegségek terápiás, gyógyszeres kezelése. Sajnos amennyiben elhanyagoljuk, nem megfelelően kontrolláljuk mind az allergiát, mind az asztmát a fennálló orrnyálkahártya-gyulladás következtében fogékonyabbak lehetünk a légúti betegségekre.

Az allergia és a koronavírus fertőzés tünetei megtévesztően hasonlóak!

Madurka Ildikó, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet intenzív terápiás főorvosa hívta fel az asztmások és az allergiások figyelmét arra, hogy erősen javasolt számukra a koronavírus oltás. Sőt rendkívül fontos, hogy betartsák a számukra előírt terápiát! „Ezek a koronavírus elleni oltást nem befolyásolják. A terápia folytatása azért fontos, mert a koronavírus-fertőzés elején ahhoz hasonló tünetek jelentkeznek, mint amikor az asztma, az allergia súlyosbodik. A terápia folytatásával így hamarabb észre lehet venni a vírusfertőzést.”  közölte a főorvos.

Hogy lehet megkülönböztetni a két fajta megbetegedést?

Az allergia elsősorban a pollenek által kiváltott immunreakció, míg a koronavírus esetében ezt egy kórokozó okozza. Mindkettő főként a légutakat is érintheti.

Normál esetben a nyálkahártya irritációt, a szervezet védelmi rendszere igyekszik eltávolítani. Míg egy legyengült szervezet esetében az irritáció által gyulladás léphet fel.

Ahhoz, hogy az Allergiában szenvedők immunrendszere fel tudja venni a harcot a kórokozók ellen, az allergiaszezonban mindenféleképpen oda kell figyelniük az orvos által előírt gyógyszerek alkalmazására, terápiára, mivel ezek tudják kordában tartani, enyhíteni a tüneteket, mely által a szervezet ellenállóbbá válik a megbetegedésekkel szemben.

A Népegészségügyi Központ hírül adta a WHO által közölt adatokat a kétféle megbetegedés tünet-együttesére vonatkozólag

COVID-19 és az ALLERGIA tünetei

A tüneteket összevetve a kétféle betegség sokban hasonlít.

A WHO adatai alapján koronavírus leggyakoribb tünete a betegek 88% -ánál a nehézlégzés és a magas láz (A szénanáthánál ez nem jellemző, ezért ez többnyire a fő megkülönböztető jel a kettő között!). Ezt követi a száraz köhögésfáradtság és a hurutos köhögés. Előfordulhat még ízületi fájdalomtorokfájásfejfájás és hidegrázás is.

szénanátha tünetei pedig főleg az orrviszketéstüsszögés, vízszerű orrfolyásbedugult orrtorok- és szemviszketés, de száraz köhögés és a fáradékonyság is felléphet.

Általában szezonálisak a tünetek, és az okozati tényező itt – mint említettük -, nem a fertőzést kiváltó kórokozó, hanem a virágpor, poratka, pollen.

(Forrás: MTI)

>> Csongor Patika Webshop – Termékek az allergia tünetei ellen

%d bloggers like this: