Allergia

Mi az allergia, az allergiás megbetegedés? Mi történik allergiás reakció esetén? 

Szervezetünk túlérzékenységet mutat a levegőben, környezetben lévő allergénként ismert ártalmatlan anyagokkal szemben, melyek normál esetben semmilyen reakciót sem váltanak ki. 

Az allergiás ember szervezete ellenanyagot termel az allergén ellen, mely a véráramba kerülve, több kémiai anyag, többek között hisztamin felszabadulását eredményezi, mely által alakul ki az allergiás reakció.

Allergia egyik okozója lehet – Pollen

Az allergiás betegségekhez tartozik a szénanátha (szezonális vagy egész éven át tartó), az élelmiszer-allergiák, a napallergia, az atópiás dermatitisz (atópiás ekcéma, krónikus bőrgyulladás), az allergiás asztma (akár asztmás roham) és az anafilaxia (anafilaxiás sokk, az egész szervezetre kiterjedő legsúlyosabb allergiás reakció, életveszélyes is lehet, akár halált is okozhat!).

Mi a fő okozója az allergiának? 

Számos dolog kiválthat allergiás reakciót, de a leggyakoribb pl. a pollen, a poratka, a penész spóra, a rovarcsípés, az állati szőr, a latex, bizonyos ételek, gyógyszerek, valamint vegyszerek és nehézfémek.

Allergia egyik okozója lehet – Rovarcsípés

Honnan veszi észre, hogy allergiás? Milyen tüneteket okoz? 

Az enyhe allergiás reakció tünetei a következők lehetnek: csalánkiütés (viszkető vörös foltok a bőrön). orrdugulás (rhinitis néven ismert), karcos torok, vizes vagy viszkető szem. 

A tünetek attól függően, hogy melyik szervben jelentkeznek nagymértékben változnak (külön-külön és együttesen is megjelenhetnek): 

  • amennyiben az allergének levegő útján terjednek (pl. pollenek, poratkák – házipor), úgy a légutak és a szem szaruhártyájának gyulladását okozzák. Ilyen a szénanátha, mely vízszerű orrfolyást, orrnyálkahártya megvastagodást, tüsszentést, viszkető vörösszemet, szemkönnyezést, viszkető garat nyálkahártyát okoz;
  • ha a tüdőbe kerülnek asztmát okozhatnak (nehézlégzést, köhögést sípolást);
  • ha az emésztőrendszerbe kerülnek, hasfájás, hányingert, hányást-hasmenést, puffadást okozhatnak;
  • a bőrön pedig ekcémát, kiütést. 

Az allergia tünetei jól kezelhetőek a megfelelő gyógymódokkal és/ vagy gyógyszerekkel. 

Kialakulásában genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak. Amennyiben a szülők közül az egyik allergiás, akkor 50 % eséllyel allergiás lesz gyermekük is élete során. Amennyiben mindkét szülőnek van allergiás betegsége, 75 % eséllyel válhat allergiássá a leendő utód. A genetika mellett a makro-, mikrokörnyezet, valamint a géneket körülvevő kémiai környezet is befolyással lehet az allergiás tünetek megjelenésére, ill. akár az elmúlására is.

Az allergia kimutatását bőrtesztekkel és vérvizsgálatokkal végzik. Kérjen segítséget kezelőorvosától, és válassza ki a megfelelő gyógyszert kínálatunkból.

>> Tekintse meg allergia tüneteire vény nélkül kapható gyógyszereinket webpatikánkban

>> Tekintse meg aktuális akciós kínálatunkat

%d bloggers like this: