Mit egyen, ha teherbe próbál esni?

Szerző: csongorpatika.hu – Szabó Zsuzsanna

Mire is kell odafigyelni várandósság előtt egy Leendő Anyukának? A teherbeesést sok tényező befolyásolja, az egyik legfontosabb a helyes táplálkozás. Az alábbiakban összegyűjtöttük melyek a termékenységet fokozó ételek, valamint, melyek azok, amik pedig csökkenthetik a fogamzás esélyét?

Íme néhány javaslat arról, mit tanácsos enni és mit nem..

Fogantatást megelőzően, érdemes megnéznie saját, illetve Párja általános egészségi állapotát, fitneszét és étrendjét.

Ne felejtsen el sok leveles zöldséget fogyasztani (mint például a brokkolit, salátát), illetve dúsított reggeli gabonapelyheket (ne legyen túl sok a hozzáadott cukor), citrusféléket és hüvelyeseket. Ezek mindegyike folsavat szolgáltat, amely fontos a baba ideg csövének fejlődésében (ezt együttesen kell megtenni, ha kombinált- terhességi vitamint (magzatvédő vitamint) szed, amely folsavat tartalmaz  ideális esetben három hónappal a fogamzás előtt, valamint a terhesség első 3 hónapjában – mindenképp kérje ki nőgyógyász szakorvosa tanácsát).

Töltse meg éléskamráját dúsított reggeli gabonapelyhekkel, lencsékkel, szárított gyümölcsökkel és leveles zöldségekkel, például spenóttal, amelyek nagyon jó vasforrások (A vér vas szintjét érdemes ellenőriztetni, mert létfontosságú az embrió fejlődésében! Akik vashiányosak, feltétlen pótolniuk kell a szükséges mennyiséget, a megfelelő étrend kiegészítő formájában).

A Harvard Közegészségügyi Iskola egyik kutatóorvosa felhívta a kisbabát tervező nők figyelmét, hogy rendkívül fontos a mediterrán típusú táplálékok fogyasztása is, amely avokádóban és olívaolajban (egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezáltal segít növelni az inzulinérzékenységet, ill. csökkenti a gyulladást a szervezetben) gazdag, de kevés a tejtermékben, illetve húsban. (Napi 1 adag teljes értékű tejtermék jó hatással van az ovulációra, az alacsony zsírtartalmú épp ellenkezőleg, de elég csak napi 1 alacsony zsírtartalmút teljesre cserélni, csak módjával).

A sejtjeink számára nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavak, a többszörösen telítetlen zsírok (omega-3, omega-6 megfelelő arányban) fogyasztása szintén támogathatja a fogamzást, ugyanis jelentős szerepet játszik az immun-, ér- és az idegrendszer működésében. (Megtalálható a magvakban – pl. a len, a földimogyoróban, a mandulában, a kesudióban..-, tengeri halakban,..) 

Ugyanakkor óvakodjunk a transz-zsírsavaktól (hidrogénezett telítetlen zsírsavak, hidrogénezett telítetlen növényi olajok – napraforgó, repce, szója -; Kisebb mennyiség sütés során is keletkezhet, a technológiai eljáráson van a hangsúly!), melyek valószínűleg még károsabbak az egészségre, mint a telített természetes zsírok. Ugyanis a szív és érrendszeri megbetegedések, a magas koleszterinszint okozói. Egyre több kutatás támasztja alá szerepüket az egyes daganatos betegségekben, hasi elhízásban és cukorbetegségben, sőt még az Alzheimer-kór kialakulásával is összefüggésbe hozhatók. A WHO szerint a napi adag max. 2 gramm/ 2000 kalória napi energiabevitel esetén. 

A halak (megbízható forrásból származó – a higany szint miatt csak óvatosan – pl. lazac, harcsa, tonhal – omega-3 zsírsav tartalom fontos) a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, a spárga, a spenót és a vízitorma cinkkel fogják ellátni a szervezetet, ami szintén erősíti az immunrendszert, így elengedhetetlen a teherbe eséshez. A cink hozzájárulhat az egészséges spermiumok termelődéséhez is.

Egyes kutatások szerint, a szelénhiány míg a férfiaknál  a spermiumok képződésének és érésének zavarát idézheti elő, a nőknél pedig  terméketlenséget, meddőséget okozhat. A terhesség alatt is nagyon fontos odafigyelni a szelén ellátottságra, mert kis születési súlyhoz vezethet. Sőt csecsemő- és kisgyermekkorban is, ha nincs elegendő szelén a szervezetben egyes adatok szerint növeli a hirtelen csecsemőhalál kockázatát, illetve a csecsemő- és gyermekhalandóságot. A gyermekeknél az alacsony szelénszint növekedési elmaradást okoz. A szelénhiány általánosságban mindezek mellett izomfájdalmat és izombetegségeket is okozhat csakúgy, mint különböző máj- és hasnyálmirigy problémákat. A szelénnek szerepe van a pajzsmirigy működésében, hiány esetén alulműködés lép fel, fáradékonyság jelentkezhet. Csak orvosi ellenőrzés mellett javasolt szintjének beállítása a túladagolás elkerülése végett, ami pedig rákkeltő hatást válthat ki.

Főleg a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a tengeri állatok húsában, valamint belsőségek tartalmazzák, mint a vese és a máj jelentős mennyiségben. Hatékonyan szívódik fel a tápcsatornából (kb. 50-70%-ban). A fehérjében gazdag ételek elősegítik a felszívódását (mint a húsok, halak, tojás, tej, hüvelyesek). Ezenkívül érdemes megemlíteni, hogy az E-vitaminnal erősítik egymás jótékony hatását. A B6 vitamin segít a tápanyagok felszívódásában, emellett fontos kiemelni, hogy a javítja a peteérést. (A B6-ot főleg húsok, gabonatermékek, növények és az olajos magvak tartalmazzák.)

A rostban gazdag bab és a teljes kiőrlésű gabonák egészségesen tartják a bélrendszert, segítve a salakanyag eltávolítását, ezáltal növelve a teherbe esélyt.

Ezenkívül érdemes megfontolni egy fogamzást segítő táplálék-kiegészítő  szedését, amely min. 0,4 milligramm (vagy 400 mikrogramm – egy egészséges felnőtt nő napi adagja) folsavat és más tápanyagokat tartalmaz, hogy támogassa a fogamzó nők tápanyagigényét. Azonban a folsavval is óvatosan kell bánni, nehogy túladagoljuk, kérjük ki szakorvosunk tanácsát.

Kerülendő ételek, káros italok a teherbeesés érdekében:

  • Az alkohol, dohányzás növeli a vetélés valószínűségét;
  • A koffeinnel csak óvatosan, semmi esetre se fogyasszunk napi 3 csészénél többet;
  • Lágy sajtok, magas A vitamin tartalmú ételek, nyers vagy lágy tojás, nyers hal és egyéb húsok;
  • Egészségtelen mesterséges édesítőszerek, melyek befolyásolják a vércukorszintet, ezáltal a hormonális egyensúlyt is;
  • A fentebb említett transz-zsírokat (melyek főleg péksüteményekben, édességekben, kekszekben, ill. feldolgozott sült ételekben találhatók).

          Ezek a zsírok csökkentik az inzulinválaszt, ami hajlamosít a szabálytalan ovulációra.

Ami pedig párunkat illeti, a férfiaknak fontos a termékenység szempontjából, a hímivarsejtek egészsége érdekében: a cink, a folsav, a szelén, az L-karnitin, a C és B12 vitamin (ez utóbbi emeli a spermiumszámot); valamint mindkét félnek lényeges az egészséges kiegyensúlyozott táplálkozás, és nem utolsósorban az egészséges életmód. 

>> Tekintse meg a webpatikánkban kapható vitaminjainkat, étrend-kiegészítőinket!

%d bloggers like this: